Geplaatst op Geef een reactie

Ice Tea

Benodigdheden

Water:
° Flessenwater: met een laag Magnesium- en Calciumgehalte bv. Spa Reine, Mont Roucous of Montcalm
° Leidingwater: leidingwater gaat niet de smaak, maar wel de geur van de thee beïnvloeden, gebruik geen leidingwater voor ijsthee als je van plan bent om deze langer te bewaren in de koelkast

Theekan met filter

Weegschaal voor de ijsblokjes

Hoeveelheid losse thee:
° Groene thee, zwarte thee, 12 gram/liter
° Kruideninfusie of rooibos 12 gram:liter
° Fruitinfusie 20 gram/liter

METHODE 1 : Thee zetten en laten afkoelen

Zet de thee warm met water van de juiste temperatuur volgens de theesoort en laat afkoelen in de ijskast. Serveer de gekoelde thee met ijsklontjes.

Deze methode is minder geschikt voor de meeste groene en zwarte theesoorten aangezien deze wrang en bitter bij het afkoelen.

METHODE 2: Afschrikken 500/500

Neem de hoeveelheid theeblaadjes afhankelijk van de theesoort voor 1 liter water maar laat deze trekken in een halve liter water! Dus bv 12 gram losse thee voor 1 liter thee in een halve liter water van de juiste temperatuur. Giet de warme thee over 500 gram ijsklontjes of ‘crushed’ ijs.

Aangezien je voor deze methode veel ijsblokjes nodig hebt, kan je ook thee zetten met dezelfde hoeveelheid theeblaadjes voor 1 liter water maar deze laten trekken op 250 ml water en deze uitgieten over 250 gram ijsblokjes en 500 ml ijskoud water.

METHODE 3: COLD BREW

Neem 1 liter flessenwater en gebruik slechts 8 gram losse theeblaadjes en laat 6-12 uur in de koelkast trekken.

Maximaal 2 dagen te bewaren!

METHODE 4: ICE BREW

Doe in een theekan 8 gram losse theebladeren en voeg 200 gram crushed ijs toe. Laat het ijs smelten op kamertemperatuur. Zo krijg je mooie aroma’s, en een minder bittere thee.

Dit is de beste techniek om ijsthee van groene thee te maken om bv bij een gerecht te schenken. Het nadeel is dat dit een langere bereidingstijd nodig heeft en moeilijker is voor grote hoeveelheden.

Toevoegingen

Ijsthee is wel lekker als je er een beetje zoetstof aan toevoegt. Gebruik rietsuiker, honing of agavesiroop. Voeg niet meer dan 50 gram zoetstof per liter toe.

Fruit kan je gebruiken als smaakgever of garnituur. Bevroren fruit of vers fruit geven smaak en kleur. Je kan ook ijsblokjes van vruchtensap toevoegen.

Ook een leuke tip is kruiden of specerijen aan je ijsthee toevoegen. Specerijen voeg je best toe als de thee nog warm is bv steranijs, kaneel, gember. Kruiden zoals munt, basilicum, citroengras, salie kan je best toevoegen aan gekoelde thee.